Jednom sam u društvu dragih turopoljskih prijatelja izjavio: “Imate i Vi crne tartufe, ima ih u Dalmaciji i Slavoniji, rasprostranjeni su na više europskih lokacija. Ali nemate ono što imamo mi u Istri. Infrastrukturu. Lovca tartufara. Udrugu tartufara. Truffles hunting, turistički lov na tartufe. Sajam tartufa. I okruženje konoba i restorana koje na ovaj ili onaj način nude dijamante istarske kuhinje. I naravno male butik hotele koji to zaokružuju. Mi smo prava Croatia365 jer radimo zahvaljujući tartufu skoro cijele godine.”


Naišao sam na kolektivno odobravanje i shvaćanje da šuma nije dovoljna. Istragram.hr ima iznad prosječno pohvalnih ali i kritičkih tekstova po temi tartufa i tartufarstva toga našega “istrijanskog” života.


Ovo je trenutak da Vas pozovem i podsjetim na sve naše članke o toj važnoj istarskoj egzistencijalnoj, turističkoj, poduzetničkoj temi:
Istragram.hr ističe kvalitete ali i nedostatke “života s tartufima.”
Sve ima svoju evoluciju. Put i korake.
Hvala pioniru Giancarlu Ziganteu koji je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća uz još neke časne i nečasne izuzetke pokrenuo priču koju danas nastavlja već treća generacija istarskih tartufara sa svojim tvrtkama, kušaonicama, show room prostorima.
Giancarlo Zigante je naš prvi, pravi “Tartufo Vero”.


Više nismo “švercerski raj”, već priznati turistički tartufarski kraj, poznata europska i svjetska “tartuf” destinacija. Imamo mana i vrlina, nedorečenih propisa i koji put nedostatka etike. Natjecanje je to, životno takmičenje, zato se zove Lov!
Poštujemo naše talijanske susjede koji vole svoj “Tartufo d Alba” i zato s ponosom uzdižemo našeg Istarskog bijelog i sve istarske crne… Oni se jedu tu. U Istri. A to je bio cilj za ovih prvih trideset pet…
Izvršeno je!
Ponosan sam, da sam bio dio mnogobrojne ekipe koja si je dala truda da unutrašnja Istra posebno moja sjeverna Istra bude ono što je danas.
Pljuvačnicu po njima (nama), prepuštam kolegama u sezoni kiselih krastavaca.
Istragram.hr
Glavni urednik
Robert Marušić