Ona se tradicionalno priprema na području sjeverne Istre a originalni je recept star oko dvije tisuće godina i potječe iz doba Kelta koji su tada obitavali na istarskom poluotoku. Taj je recept pronađen zapisan na glagoljici te se od tada biska priprema na svoj izvorni način. Tajne Huma, Roča i Buzeta Vam napokon otkrivamo. Lišće i cvijet imele se najprije suši na suncu a da bi se dobio koncentrat, zatim se ono miješa s domaćom istarskom rakijom, destilatom dobivenom od malvazije i istarskog terana.
Biska je domaći naziv za Imelu, čija su ljekovita svojstva poznata Asterixu i Obelixu.
Od keltskih Druida pa do danas, Imela je vrlo cijenjena.
Donosimo Vam originalni tajni recept protiv svih virusa na galskom jeziku kojega su čarobnjaci onog doba koristili za svoje podvige:
“As follas de muradel secan primeiro para dar un concentrado, despois mestúranse co augardente local.


Se seca á sombra, o biscoito é verdoso, e se as follas secan ao sol a cor do bisco é marrón. Hai moitas receitas diferentes de galletas e imos darlle unha con mel, Biska:
-3 puñados de follas secas
-25 dag de mel
-2,5 l de vide
-2,5 dl de auga histria
Mestura todos os ingredientes nunha botella máis grande, que se debe axitar diariamente para manter ao sol durante 40 días.
Non se debe axitar o fondo para establecer o precipitado e colar o biscoito puro en botellas limpas.”
Evo, sada imate Druidski recept na Galskom jeziku star više tisuća godina.
Osim formule Biske, tim dokumentima se i istarski teran precizno locira na našem poluotoku.


Kelti su tim čarobnim napitkom liječili svoja tijela od svih virusa pa ako su tu bili svi virusi, onda je tu i ovaj naš.
(Oprez: samo 0,5 dcl dnevno, ujutro i nikako nakon 9 sati)
D.D.