Istra njeguje svoju tradiciju i načine ispijanja vina. Put od drvenih bačvi i rinfuzog vina do inoxa kontrolirane temperature kroz cijelu godinu i današnje butilje dosta je brzo savladan. Ima tu puno legendi i mitova koje bune turiste koji o vinima možda i ne znaju toliko puno. Izdvajamo Vam 7 poruka o istarskom vinu:
Dugo odležano vino je bolje?
Vina koje leže desetljećima u vinskim podrumima postaju oksidirana i ne pitka tekućina ako se ne poštuje njihova priprema za starenje u čemu čep ima veliku ulogu. Ako ste površni poznavatelj vina, držite se pravila, svježa vina, najbolja vina. Crveno vino dvije do tri godine, bijelo jednu.
Niske temperature nisu dobre za duže čuvanje vina?
Niske temperature nisu dobre. Ako nema žurbe zbog gostiju pa onda brzo koristite kuhinjski frižider, bijelo vino neka bude uvijek na 7 do 13 stupnjeva, a crveno (neki kažu i crno) neka bude 13 do 19 stupnjeva. Tada „davaju“ najbolje od sebe.
Samo skupa vina su kvalitetna i vrijedna?
To je velika zabluda ! Pristupačnija vina znaju biti kvalitetnija i ukusnija od onih, znate kojih. Po istarskim marketima ima dobrih vina, u malim turističkim trgovinama je to lijepo poslagano a najljepše je posjetiti neku istarsku vinariju pa osim odlično složene i predstavljene police, možete biti i educirani.
Klin se klinom izbija???
Ako ste na večeri pili dobra istarska vina, pa i koju čašicu više, ujutro pijte puno vode kako bi izbjegnuli dehidraciju i glavobolju. Voda je najbolja, tu ne vrijedi narodna „klin se klinom izbija“.
Model i proizvođač čepa na vinu ne garantira njegovu kvalitetu niti cijenu. Ali?
Vina danas dolaze i s čepovima na navoj koji sprječavaju dotok kisika u bocu, dok šuro-pluteni čepovi propuštaju dovoljnu količinu zraka kako bi tanin mogao oksidirati. Ni čep na navoj, ni pluteni ne znače da je neko vino bolje ili lošije. Možda jednostavno imate sreće, ili nemate. U trgovini je vraćanje otvorene boce vina problem, a u restoranu se mijenja i otvara nova boca.
Vino se pravilno ne smije ispijati u kristalnim čašama i čašama u boji.
Vino se može se piti kako želite, ali… Istra ima povijesnu tradiciju ispijanja u krug oko bačvice i svi iz iste bukalete. Postoji pjesma „bukaleta se vrti…“. Zadnjih dvadeset pet godina u istarskim kantinama, konobama, kanovama su obične tanke staklene čaše na stalku usvojene kao standard. Neki ih nazivaju „balon čaše“. Struka ih je predstavila da se vino osim mirisa, okusa treba i pogledati prije ispijanja. Ne drži ih se rukom za tijelo, nego za tanki stalak i lagano se vrti desnom rukom u obrnutom smjeru kazaljke na satu kako bi se „otvaralo“. Tu onda ispadaju čaše u bojama, sa debelim stjenkama ali i kristal koji lomi pogled. Kod kuće ispijajte kako želite, vani u istarskim ugostiteljskim objektima, vino se poslužuje u čašama za vino.
Koje je najbolje istarsko vino?
Možda upravo Vi to otkrijete putovanjem od Kopra do Pule, i od Voloskog do Medulina. A po sredini Istre tek! Od Buzeta, Draguća, Motovuna, Pazina, Žminja do Vodnjana. Negdje se nalazi najbolje istarsko vino.
M.S.