Bljušt / Blušć je zaštićena vrsta, a šparoga nije! To sigurno zbunjuje Vas i nas i berače, konzumente i vikend komercijaliste jer se zna da je šparoga skuplja i traženija.
U Istri i na Kvarneru, uz more i priobalje nalazimo od ranog proljeća, šparoge. Službeno ime joj je “oštrolisna šparoga” , Asparagus acutifolius koja nije zaštićena vrsta te za njeno sakupljanje za osobne potrebe nije potrebno ishoditi dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, niti Inspekcija zaštite prirode provodi nadzor.
S druge strane, u Hrvatskoj su zaštićene tri preostale vrste šparoga: tankolisna, morska i ljekovita šparoga, koje nisu široko rasprostranjene u Hrvatskoj.
U rano proljeće beru se mladi izdanci uz koje se obično nalazi i stari dio biljke, bodljikavi grmić koji nazivamo šparožinom. Obično se bere po nepristupačnim terenima. Šparoge su zbog svojega okusa i ljekovitih svojstava cijenjene još u razdoblju starog Rima kada su čitave flote brodova odlazile prema Istri i jadranskom priobalju u prikupljanje šparoga za careve. Možda se upravo zbog toga šparoge ponekad zovu ”carsko povrće”.
Čak 93% sastava šparoga čini voda što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje organizma. Ovo samoniklo povrće obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu.
Zahvaljujući diuretičkim svojstvima, šparoga pomaže kod izbacivanja viška vode iz tijela što kožu čini sjajnijom i blistavijom.
A Bljušt ili Blušć?
Bljušt, Blušć ili kuka (Tamus communis) je biljka koja raste u svim dijelovima Hrvatske. U rano proljeće, kada tek izviruje iz tla, izdanci visoki 40-ak cm sa zatvorenim pupovima sliče šparogama i jestivi su. Njihovi vrhovi mekani su i redovito se svijaju prema dolje pa je to ujedno i jednostavan način da ih razlikujemo od šparoga. Poslije, kada bljušt naraste, bit će povijuša visoka 3-4 metra koja se uvija oko drveća ili grmlja. Bljušt / Blušć je zaštićena vrsta pa je prije branja potrebno ishoditi dopuštenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. I to je zapravo svojevrstan paradoks jer zaštićeni bljušt na tržištu postiže nižu cijenu od široko rasprostranjenih i dozvoljenih šparoga.
Dolaskom dužih a i sunčanijih dana šparoge tradicionalno stižu na naše stolove. Uz domaća jaja i šparoge nećete ostati gladni, a mi Vam predstavljamo jedan recept sjevernoistarske Sovišćine.
Šparoga Recept IstraGrama:
Svježe ubrane šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade. Na domaćem extra vergine maslinovom ulju kratko popecite sitno nasjeckan mladi luk, dodajte pripremljene šparoge, malo posolite, malo popaprite i frigajte dok šparoge ne omekšaju.


Zatim dodajte razmućena jaja i malo promiješajte i ispecite, ufrigajte ne baš na tvrdo do kraja. Poslužite odmah i ako je moguće uz topli domaći kruh. Po želji fritaju posipajte naribanim istarskim ovčjim sirom.
M.S.